Nieuws

Terugblik Velon/VELOV congres

Meer dan 700 Nederlandse en Vlaamse opleiders kwamen 18 en 19 maart samen in Breda voor het Velon/VELOV congres. Met elkaar werd uitgewisseld en gewerkt rondom het thema Opleiden voor de Toekomst.

Terugblik Velon/VELOV congres

Naast workshops en (onderzoeks)presentaties waren er ronde en hoekige gesprekken en werden onderwijsfilms getoond. De keynotes werden verzorgd door Arjen Wals en Maya van Leemput. Daarnaast werd het congresthema belicht door de bijdragen van zogenaamde invited sessions. De pub quiz was een mooie afsluiter van het congresdiner maandagavond.

Bekijk een sfeerimpressie op Veloncongres.nl. Op de website vind je ook:

Minister Van Engelshoven

Tijdens de plenaire opening van het congres gingen de voorzitters van Velon en VELOV in op de ambities van de beide verenigingen wat betreft de professionalisering van de beroepsgroep. Minister Van Engelshoven bezocht het congres en beantwoordde vragen die vooraf door lerarenopleiders ingestuurd waren. Ook ging zij in gesprek met een twaalftal opleiders over het vormgeven van opleiden voor de toekomst en de professionalisering van opleiders.

Lees het verslag van het gesprek tussen de minister en de opleiders

Rapport ‘Ruim baan voor leraren’

Tijdens de gezamenlijke sessie van de Onderwijsraad en Velon Ledenraad werd het rapport ‘Ruim baan voor leraren’ besproken. In de vorm van een World Café werd aan de hand van verschillende thema’s nagedacht over de implicaties van het rapport.

Bekijk de reacties van lerarenopleiders op het rapport

Deze sessie krijgt een vervolg in de vorm van een beleidsatelier, wat Velon samen met OC&W organiseert.

Tijdens het congres werd ook de online mediatheek gepresenteerd, waar ook katern 7 van de Kennisbasis voor lerarenopleiders in is opgenomen. De aantrekkelijk vormgegeven waaier van de beroepsstandaard voor lerarenopleiders werd goed ontvangen.

De besturen van Velon/VELOV kijken terug op een geslaagd congres, waarin met elkaar is gewerkt aan toekomstgericht opleiden. Zij bedanken de congrescommissie voor de organisatie van het congres.