Nieuws

Versterken van de professionele identiteit van lerarenopleiders

Vanwege de publicatie van haar nieuwste boek verzorgt Anja Swennen op 21 januari een webinar. Sluit jij ook aan?

Het webinar is een verjaardagscadeautje voor leden Velon in het kader van het 45-jarig jubileum van Velon. Zo organiseert Velon de komende tijd ook webinars rondom De Staat van de Lerarenopleider.

Professionele identiteit van lerarenopleiders

In het 45-jarige bestaan van Velon is het beroep van lerarenopleider sterk veranderd en is Velon veranderd. In het eerste deel van het webinar blikt Anja Swennen terug op de vroegere professionaliteit van lerarenopleiders én gaat ze in op de huidige identiteiten van lerarenopleiders. Er zijn veel verschillende (groepen) lerarenopleiders, die van elkaar verschillen, maar een ding gemeen hebben: ze zijn allemaal leraren van leraren. In het tweede deel gaat Anja  in op wat het werk van lerarenopleiders kenmerkt, wat hun “signature pedagogy’’, hun kenmerkende didactiek, is of zou moeten zijn.

Het onderwerp van het webinar is heel actueel. De vraag wie lerarenopleiders zijn en waarin lerarenopleiders anders zijn dan leraren, is een actuele vraag, bijvoorbeeld in discussies rondom bevoegdheden en zij-instroom. Ook in een BRLO-traject word je gevraagd hierop te reflecteren. 

Over Anja Swennen

Anja Swennen was lerarenopleider en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich vooral op de identiteit van lerarenopleiders. In september verscheen een interview met haar in Didactief, waarin ze pleit voor investeren in opleidingsdidactiek en een sterke beroepsgroep. Dit najaar verscheen het boek Being a Teacher Educator”, dat ze samen met Elizabeth White samenstelde. Dit boek bevat tips voor de dagelijkse praktijk van lerarenopleiders. Onder deelnemers van het webinar mogen wij 5 exemplaren van dit boek verloten! 

Opzet van het webinar

Tijdens het webinar ga je met Anja Swennen en collega’s in gesprek. Het is een interactieve presentatie waarbij Anja prikkelende vragen stelt over je eigen identiteit en professionaliseringsbehoeften. Dit webinar is gepland op donderdag 21 januari van 15.30 uur tot 17.00 uur.

Aanmelden

Het webinar is vrij toegankelijk voor leden. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@velon.nl. Ben je nog geen lid? Schrijf je in, waarna je meteen deel kunt nemen aan het webinar.  

Alle deelnemers ontvangen kort van te voren de link voor het webinar. Vanwege het 45-jarig jubileum van Velon ontvangen deelnemers ook een cadeautje per post! 

Meld je ook aan voor:
Webinar 2: De Staat van de Lerarenopleider
Webinar 4: De Staat van de Lerarenopleider