Evenementen

Webinar ‘Welke bril heeft de beroepsgroep op’?

Meld je nu aan voor het webinar op dinsdag 19 april van 15.30 uur tot 17.00 uur.

Webinar ‘Welke bril heeft de beroepsgroep op’?

Speciaal voor leden verzorgt Gerda Geerdink op 19 april 2022 een webinar over het perspectief van de beroepsgroep van lerarenopleiders. Dit naar aanleiding van de publicatie ‘Vijftig jaar leraren opleiden’.

Buiten- en binnen perspectief

Vanuit welk perspectief kijken we naar ons beroep en onze beroepsgroep? In de begintijd van Velon was de beroepsgroep politiek georiënteerd en de blik ‘naar buiten’ gericht. Destijds waren vragen actueel als: hoe dragen wij als lerarenopleiders bij aan de ontwikkeling van het onderwijs? Wat is het gewenste stelsel van lerarenopleidingen? Dit in tegenstelling tot de huidige situatie. Nu bekijken we ons beroep vanuit een individueel perspectief: hoe word en/of blijf ik een goede lerarenopleider?

Tijdens het webinar vragen we ons af: wat betekenen deze beide perspectieven, en wat zeggen ze over ons beroep en onze professionalisering? Wat moeten of kunnen we daaruit meenemen voor het nu en de toekomst? 

Vijftig jaar leraren opleiden

De basis voor dit webinar zijn drie hoofdstukken uit het boek Vijftig jaar leraren opleiden: de Inleiding (hoofdstuk 1), Het landelijk onderwijsbeleid en de lerarenopleidingen (hoofdstuk 12) en Velon als motor achter de vorming en erkenning van de beroepsgroep lerarenopleiders (hoofdstuk 14). Het boek is door Gerda Geerdink en Anja Swennen samengesteld. In 25 hoofdstukken komen zowel de geschiedenis van de verschillende lerarenopleidingen aan bod als thema’s die overstijgend zijn. Je hoeft de hoofdstukken niet vooraf gelezen te hebben, maar dat mag natuurlijk wel!

Opzet van het webinar

Het webinar begint met een korte introductie op het boek door Anja Swennen, gevolgd door een inleiding op het thema door Gerda Geerdink. Vervolgens gaan we aan de hand van een aantal vragen /stellingen in gesprek. Het webinar is gepland op dinsdag 19 april van 15.30 uur tot 17.00 uur.

Over de auteurs

Dr. Gerda Geerdink werkte zeventien jaar als lerarenopleider aan HAN University of Applied Sciences, ook bekend als Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, en haar voorgangers. Vanaf 2008 werkte zij op dezelfde hogeschool als onderzoeker/associate lector op het thema Kwaliteiten van Lerarenopleiders.

Dr. Anja Swennen was tien jaar lerarenopleider aan wat nu Saxion Hogeschool is en werkte de laatste twintig jaar als opleider/onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij hield zich vooral bezig met de identiteit en de professionele ontwikkeling van lerarenopleiders.

Serie van vier webinars

Dit webinar is onderdeel van een serie van vier webinars, gebaseerd op het boek ‘Vijftig jaar leraren opleiden’. De webinars zijn door Miranda Timmermans cadeau gedaan aan de leden van Velon, bij haar afscheid als voorzitter van de vereniging.

De volgende webinars worden nog georganiseerd:

  • 9 juni: Tussen kunst en educatie, door Elsbeth Veldpape;
  • 1 november: Reflectie op vijftig jaar zoeken naar de aansluiting van lerarenopleidingen op de arbeidsmarkt van leraren, door Marc Vermeulen;
  • 8 december: Samen opleiden en professionaliseren: Samen sterker, door Miranda Timmermans en Peter Lorist.

Aanmelden

Het webinar is vrij toegankelijk voor leden. Je kunt je hier aanmelden. Ben je nog geen lid? Schrijf je in als lid, waarna je meteen deel kunt nemen.


Femke van Glansbeek (2 jaar geleden)

Beste Doreen,
Het is niet mogelijk het webinar terug te kijken. Wel kan ik jou de ppt sturen die Gerda Geerdink gebruikt heeft. Deze komt dan per mail naar je toe! Met hartelijke groet, Femke van Glansbeek.


Angélique Kalverda (2 jaar geleden)

Beste Doreen, Dank voor jouw berichtje. We laten je nog even weten of en hoe je het webinar terug kan kijken. Groeten, Angelique Kalverda


Doreen Hamer (2 jaar geleden)

Hallo,
Op dit tijdstip ben ik niet in de gelegenheid bij deze webinar te zijn, is het mogelijk om hem terug te kijken?
Hoor het graag!
Vriendelijke groet,
Doreen Hamer