Nieuws

Universitaire master en bevoegdheid primair onderwijs binnen twee jaar

Vanaf aankomende september (2022) kunnen studenten die basisschoolleraar willen worden, in Utrecht het tweejarige mastertraject MPabo volgen.

Universitaire master en bevoegdheid primair onderwijs binnen twee jaar

Het gaat om een pilot gericht op het verkleinen van het lerarentekort in Nederland. De opleiding wordt gecoördineerd door Luce Claessens, die ook coördinator van de Alpo is.

Studenten van de MPabo volgen in twee jaar de Engelstalige master Onderwijswetenschappen, ‘Educational Sciences’, én een verkorte opleiding tot leraar basisonderwijs. Het traject wordt aangeboden door de Universiteit Utrecht samen met de pabo-opleidingen van de Hogeschool Utrecht en de Marnix Academie. Vooralsnog is de opleiding enkel toegankelijk voor UU-studenten die toegelaten zijn tot de master Onderwijswetenschappen. In de toekomst wordt onderzocht of de verkorte pabo-opleiding te combineren is met andere masterstudenten van andere disciplines. De nieuwe pilot MPabo richt zich op studenten die pas tijdens hun bachelor beseffen dat ze graag een lesbevoegdheid willen halen voor het basisonderwijs.

De Utrechtse MPabo is er mede gekomen dankzij het Bestuursakkoord Flexibilisering Lerarenopleidingen. In het kader daarvan hebben universiteiten en hogescholen met het ministerie van Onderwijs afgesproken om studenten snellere en gemakkelijkere opties te bieden om leraar te worden in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs.