Nieuws

Teacher Tapp; hulpmiddel voor professionele ontwikkeling van leraren

De opleiding van leraren bestaat uit een instituuts- en een praktijkdeel.

Teacher Tapp; hulpmiddel voor  professionele ontwikkeling van leraren

Met name dat praktijkdeel, de stages, geven de studenten een beeld van het beroep in de praktijk en wijdt ze in in het beroep en het werkveld. Een uitdagend en belangrijk deel van de opleiding.

Leraren in opleiding krijgen echter niet zelden ‘slechts’ de context mee van de school waar ze stagelopen. Als opleider probeer je dan ook inzicht te geven in andere contexten en te laten zien wat vaak en minder vaak voorkomt binnen het leraarschap. Je stelt vast regelmatig studenten gerust door te zeggen dat ze niet de enige zijn die hier tegenaan lopen of je laat zien dat het op andere scholen ook zo (of juist anders!) kan gaan.

Wij denken dat de app Teacher Tapp je daarbij kan helpen!

In het Verenigd Koninkrijk is Teacher Tapp al ruim 4 jaar erg populair onder zeker 10.000 gebruikers. Sinds de zomer van 2020 is de app Teacher Tapp in Nederland beschikbaar en sindsdien hebben ruim 3500 geïnteresseerden de app gedownload waarvan wekelijks 1000 personen de app gebruiken. Iedereen kan de app downloaden, maar momenteel is deze mogelijk het meest geschikt voor (aanstaande) leraren en schoolleiders werkzaam in het po, vo of mbo.

Hoe werkt de app?

Teacher Tapp is gratis te downloaden, eenvoudig in te stellen en snel te gebruiken. Leraren en schoolleiders die zich aanmelden, ontvangen elke dag om 16.30 uur een melding op hun telefoon de drie vragen van die dag te beantwoorden. De vragen zijn meerkeuzevragen en het beantwoorden ervan duurt slechts één of twee minuten. Na het beantwoorden van de vragen zien de gebruikers hoe anderen de vragen hebben beantwoord en ontvangen ze dagelijks een gratis vorm van professionalisering, inclusief artikelen en tops en tips om het onderwijs te verbeteren.

Wat kan ik daar als opleider mee?

Natuurlijk vinden we het leuk als je de app aanraadt aan je studenten en alumni. Maar, er is meer! We publiceren onze resultaten namelijk op onze website. In een wekelijks blog, én in een maandelijks overzicht. Je kunt deze figuren naar believen gebruiken. We kunnen ook op verzoek figuren voor je maken, door bijvoorbeeld een vraag te splitsen op provincie, ervaring, leeftijd. Of door vragen met elkaar te combineren. In de bijlage vind je materiaal om je studenten te informeren met daarin enkele figuren waarvan wij denken dat die geschikt zijn voor lerarenopleiders.

Teacher Tapp maakt onderdeel uit van de Expeditie Lerarenagenda en is daarmee gefinancierd met publieke middelen en heeft geen commerciële doelen of winstoogmerk voor ogen. Wil je meer weten? Bekijk onze website of neem contact met ons op via TeacherTappNL@gmail.com.