Focus op professie

Ontwikkelteam Focus op professie: Dianne Hoefakker

Maak kennis met de leden van het landelijk ontwikkelteam en meld je aan voor nieuwsbrief Focus op professie!

Ontwikkelteam Focus op professie: Dianne Hoefakker

Maak kennis met de leden van het landelijk ontwikkelteam

Dianne: “De favoriete leraar’ vind ik een heerlijk gespreksonderwerp. Wie je er ook over spreekt; het raakt emoties en toch zijn de kenmerken van een ideale leraar niet eenduidig. Is dat de grote liefde voor het vak? De strategische interventies op momenten waarop alles net even anders loopt? Of toch die ongrijpbare ‘X-factor’?

Als lerarenopleider vind ik het een eer om aan de basis van lerarencarrières te mogen staan, anderzijds geeft het nogal een verantwoordelijkheid. Jouw functioneren als leraar van leraren ligt (terecht!) onder een vergrootglas. Je kunt immers niet lesgeven over hoe je zou moeten lesgeven, wanneer je het zelf niet voorleeft.

Wat verricht de beroepsregistratie voor lerarenopleiders (BRLO) belangrijk werk in het stimuleren van een zelfbewuste en kwalitatief sterke beroepsgroep. Een beroepsgroep die verandert nu er veel te weinig leraren zijn, opleidingsroutes flexibiliseren en leraren (gelukkig) niet meer klaar zijn met leren na het behalen van hun bevoegdheid.

Professionaliteit

‘Professionaliteit’ is wellicht net zo moeilijk te vangen als het concept ‘favoriete leraar’. Iedereen heeft er eigen gedachten, gevoelens en voorbeelden bij. Komende tijd draag ik graag bij aan het ontwikkelteam “Focus op professie”. Om samen te zoeken en te vangen hoe divers en belangrijk de beroepsgroep van lerarenopleiders is. Wat zou een actuele beroepsstandaard kunnen helpen bij het geven van woorden en richting aan blijvende groei van de beroepsgroep en haar individuele leden.

Laatst las ik de quote: “Professional is geen label dat je jezelf geeft, maar een beschrijving waarvan je hoopt dat anderen deze op je toepassen”. Ik gun onze leerlingen, studenten en leraren de beste lerarenopleiders!”

Dianne Hoefakker is lerarenopleider en werkt voor Talent als Docent en de Regionale opleidingsschool Amstelland.

Nieuwsbrief

Ben jij benieuwd hoe we de beroepsregistratie voor lerarenopleiders gaan vernieuwen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief Focus op professie (verschijnt enkele keren per jaar).