Nieuws

Passie en professionalisme in de lerarenopleiding – inspiratie bij Mofet

Bij de internationale conferentie in Mofet in 2023 geeft Velon-voorzitter Helma Oolbekkink-Marchand haar keynote over teacher agency. Een inspiratie voor haar internationale gehoor.

Passie en professionalisme in de lerarenopleiding – inspiratie bij Mofet

De delegatie stuurt ons deze update:

Passie en professionalisering in de lerarenopleiding’. Het begin allitereert aardig, het vervolg speelt op de verrassing. Zet het in het Engels en je hebt de titel van de internationale conferentie waar we aan deelnemen*. Hij drukt een positief gevoel uit. Menig lerarenopleider ervaart dat hier en verbaast er zich over. Praten met gepassioneerde collega-lerarenopleiders, ons laven aan onze collectieve expertise en ervaring is zoveel motiverender dan ons verantwoorden voor ‘de staat van ons onderwijs’.

Kritiek pareren is soms noodzakelijk, zoals ook een individueel of collectief mea culpa dat kan zijn, maar met een positief verhaal inspireert meer en krikt ons zelfwaardegevoel op. In die geest sloot onze collega Helma Oolbekkink-Marchand, Velon-voorzitter en lector van het lectoraat Naar een meervoudige Professionaliteit van Leraren bij de HAN in Nijmegen, maandag de eerste conferentiedag af met een knappe keynote. Ze verbond het thema van de conferentie met haar eigen onderzoeksfocus, teacher agency.

Van achterin de zaal kon ik het diverse Israëlische publiek en de collega’s uit 24 andere landen zien noteren, slides fotograferen en bovenal aandachtig luisteren. Ongetwijfeld hebben ze ook gemerkt dat Helma, als voorzitter van de Nederlandse lerarenopleiders, niet alleen een groot hart heeft voor lerarenopleiders, maar voor alle leraren. Het beeld dat ze van hen oproept is er een van professionals die uitdagingen aanpakken, initiatief nemen, lezen en discussiëren over wat ze gelezen hebben. Helma’s leraren zijn van geen kleintje vervaard; ze zoeken, innoveren en stellen hun praktijk bij. De leraren waar ze in haar onderzoek op botst en mee samenwerkt kennen hun roots en kijken vooruit. Die professionals mogen opleiden en verder professionaliseren is ook voor ons een hele verantwoordelijkheid. Het stemt ons niet tot ijdelheid maar tot nederigheid. Opleiden en professionaliseren doen we samen. Lerarenopleiders kunnen leraren iets leren, maar tegelijk leren wij van leraren en samen kunnen we goede nieuwe leraren vormen en begeleiden en het imago van onze twee beroepen positief bijkleuren.

Foto: Liedewij van Katwijk

Studiereis naar Mofet

Een delegatie lerarenopleiders uit Nederland en Vlaanderen is van 26-29 juni 2023 naar de internationale Passion and Professionalism in Teacher Education conference 2023 geweest, met een annex-programma op maat. Zij hebben hierover enkele blogs geschreven. Deze zijn hier terug te lezen.