Kennisrotonde

Kennisrotonde: Wat kunnen docenten in het hoger onderwijs doen om veerkracht van studenten te stimuleren?

Kennisrotonde: Wat kunnen docenten in het hoger onderwijs doen om veerkracht van studenten te stimuleren?

Interventies gebaseerd op sociale steun hebben het grootste effect op veerkracht. Veerkracht is het vermogen om vol te houden en te kunnen omgaan met veranderingen, uitdagingen, tegenslagen, teleurstellingen en moeilijke situaties. Volgens studenten kunnen docenten hen op verschillende manieren steunen bij het overwinnen van moeilijkheden tijdens hun studie en zo bijdragen aan studiesucces.

Sociale steun

Studenten geven aan dat sociale steun van docenten hen helpt bij het overwinnen van moeilijkheden tijdens hun studie. Belangrijk onderdeel van die steun in de dagelijkse interactie is dat docenten zich oprecht bekommeren om het welzijn van studenten. Ze laten zien dat ze echt om de studenten geven. Ze zijn zorgzaam, tonen interesse in de persoonlijke omstandigheden en ze willen dat studenten succesvol zijn.

Daarnaast hebben studenten naar eigen zeggen behoefte aan proactieve begeleiding en hulp. Ook is het belangrijk dat docenten beschikbaar zijn, een langdurige en persoonlijke band opbouwen, hun studenten aanmoedigen en uitdagen, en hoge verwachtingen hebben.

Lees verder op Kennisrotonde.nl

Vraag?

Heb je zelf ook een vraag die je graag met kennis uit wetenschappelijk onderzoek beantwoord ziet? Stel hem dan aan de Kennisrotonde.