Blog

De K van Kwaliteit ….en van Koning

Begin september ontving Velon-voorzitter Miranda Timmermans een mailtje van haar contactpersoon bij OCW om deel te nemen aan een gesprekstafel met minister Van Engelshoven. Een gesprek over de uitdaging waar lerarenopleidingen voor staan ten tijde van het lerarentekort: hoe komen we aan nieuwe leraren en hoe leiden we op voor de toekomst. Ze schreef er een blog over.

De K van Kwaliteit ….en van Koning

Een interessant en vooral belangrijk en actueel thema. Heel eervol om daar als expert samen opleiden en voorzitter van Velon voor uitgenodigd te worden. Alleen, de datum van het gesprek was erg onhandig: precies op mijn ‘Breda-dag’, met veel afspraken met kenniskringleden over hun onderzoek. Toch wel een van de leukste onderdelen van mijn werk als lector.

Mooie exercitie

Ik gromde wat en begon een mailwisseling met de collega van OCW, of ik wel écht een bijdrage kon leveren en wie er nog meer uitgenodigd waren. De collega van OCW was volhardend: ‘Miranda, kom nou, dit wil je echt niet missen!’ En, ja, misschien wilde ik het ook wel niet missen en was dit de kans om Velon ook weer eens op de kaart te zetten. Zo gezegd zo gedaan, afspraken verzet en bij de achterban – het Velon-bestuur en de Voorlopersgroep Samen Opleiden – input gevraagd voor het gesprek. Dat was alleen al een mooie exercitie: een rijk scala aan argumenten en voorbeelden werd gedeeld, en zo ging ik goed voorbereid naar het tafelgesprek in Amsterdam.

Beveiliging

In Amsterdam voelde het vertrouwd. Zet een groep lerarenopleiders bij elkaar en er is leven in de brouwerij. Druk pratend togen we om half elf naar boven, waar we aankwamen bij het betreffende biologielokaal (met skelet in doktersjas). Wel vreemd dat er zoveel beveiligers rondliepen … Waar zou dat voor ziin? Dat werd ons na enige tijd duidelijk: naast de minister zou ook onze Koning aansluiten bij dit overleg! Een bijzondere mededeling, waar ik – en ik was volgens mij niet de enige – toch een tikkeltje nerveus van werd.

Samen opleiden

Na het handen schudden ontspon zich een boeiende gedachtewisseling tussen leidinggevenden, lectoren, leerkrachten, wethouder, minister en de koning. We hebben duidelijk kunnen maken dat leerkracht zijn en opleider zijn een mooi en belangrijk beroep is. Dat we moeten blijven staan voor de kwaliteit van het onderwijs. En dat we oplossingen moeten bedenken die passen bij een visie op goed onderwijs en een visie op de leerkracht voor de toekomst. Er is gesproken over een betere overstap tussen mbo en hbo, over aandacht voor werving en selectie en over het inwerken in het beroep (inductie).
En natuurlijk heb ik ingebracht dat ‘partnerschappen samen opleiden’ een ideale omgeving zijn om te werken aan de uitdagingen waar we voor staan.

Meesterschap is vakmanschap

Het was echt mooi om te merken dat kwaliteit niet alleen bij ons als gesprekspartners, maar ook bij de Koning en de minister hoog in het vaandel staan. Meesterschap is vakmanschap…. werd geopperd. Waarop de Koning met een knipoog zei: ‘Andersom zeggen ze het toch ook wel eens!?’

Kwaliteit

Na 50 minuten was het gesprek afgelopen. Daarna volgde nog een mooie terugblik onderling en de afspraak om aan deze ontmoeting een vervolg te geven. Wellicht op het Velon congres, dat zou een mooie gelegenheid zijn. Met een voldaan gevoel ging ik terug naar huis. Onder de indruk van de onvoorwaardelijke steun voor kwaliteit en het Hoge Bezoek van die middag. Het (ik!) bleef nog lang onrustig die avond.

Miranda Timmermans

Ook een blog schrijven?

Wil jij ook je ervaringen delen in een blog? Laat het weten via verenigingsmanager@velon.nl.