beroepsregistratie

Prolongatie

Je bent geregistreerd in het openbaar beroepsregister. Na de registratietermijn van vier jaar wil je geregistreerd blijven. Hoe prolongeer je de registratie?

Prolongatieprocedure

Ruim voordat de registratietermijn verloopt, ontvang je een uitnodiging om je aan te melden voor de prolongatie. De prolongatieprocedure bestaat uit twee delen:

  • je levert een professionele biografie aan en
  • vervolgens neem je deel aan een pr-moment. Hierbij heeft pr een dubbele betekenis: het verwijst naar prolongatie registratie en naar pr bedrijven. Tijdens het pr-moment presenteer je jezelf namelijk als lerarenopleider en ga je het gesprek aan over hoe je je in de afgelopen vier jaar hebt ontwikkeld in het beroep.

“Je toont aan dat je je hebt ontwikkeld in je beroep.”

De ontwikkeling in je beroep is een belangrijke voorwaarde voor prolongatie. Je toont aan dat je je gericht hebt geprofessionaliseerd. Dit zal met name blijken uit de professionele biografie.

Beoordeling

Voor het pr-moment kom je met twee of drie andere prolongatiekandidaten onder begeleiding van een lid van de Prolongatiecommissie bijeen. De prolongatiekandidaten zijn peerassessoren: jullie beoordelen elkaars bijdragen. Het lid van de Prolongatiecommissie is een ervaren Velon-registratiebeoordelaar. Hij is procesbegeleider en geeft zijn eindoordeel op basis van de boordelingen van de peerassessoren.

Je registratietermijn wordt verlengd als:

  • het lid van de Prolongatiecommissie het oordeel ‘prolongatie registratie’ heeft gegeven;
  • je de beoordelingen voor de andere prolongatiekandidaten volledig, navolgbaar en tijdig hebt ingevuld;
  • je aan de betalingsverplichting hebt voldaan.

Een beknopte beschrijving van de prolongatieprocedure is te vinden in de Registratieprocedure en een uitgebreide beschrijving staat in de Handleiding Prolongatie. Beide documenten vind je onder Documenten/formulieren.

Kosten
De kosten bedragen € 275 per prolongatie.