Artikelen

Artikel van de maand maart

Maandelijks delen we een waardevol artikel uit het Tijdschrift voor Lerarenopleiders of uit onze Kennisbasis. Deze keer is dat de bijdrage “Wat doen schoolopleiders” van Ko Melief, Bob Koster, Anke Tigchelaar en Jan Vermunt uit het Tijdschrift voor Lerarenopleiders.

Artikel van de maand maart

Dit artikel werd aangedragen door Paul Hennissen, één van de beoordelaars van BRLO.

Lerarenopleiders werken als instituutsopleider op een opleidingsinstituut en/of als schoolopleider op een opleidingsschool. Over de instituutsopleiders is al redelijk veel bekend. In dit artikel staan de schoolopleiders – over wie veel minder bekend is – centraal. Wie zijn zij? Wat doen zij? Zijn er specifieke taakgebieden voor schoolopleiders? Kunnen er bepaalde typen schoolopleiders onderscheiden worden?

In dit artikel beschrijven de auteurs wat er in de literatuur over schoolopleiders bekend is. Daarna rapporteren ze de resultaten van een onderzoek naar de taken die 52 Velon-geregistreerde schoolopleiders zeggen te verrichten. Aan het eind van dit artikel wordt de vraag gesteld wat de gevonden resultaten kunnen betekenen voor de vraag wie tot de beroepsgroep lerarenopleiders gerekend zou kunnen worden, en welke consequenties het antwoord voor het Beroepsregister Lerarenopleiders (BRLO) kan hebben.

Lees direct het hele artikel!

Tijdschrift

Het Tijdschrift voor Lerarenopleiders is een gezamenlijke uitgave van Velon en VELOV. Het verschijnt vier keer per jaar, waarbij de vierde editie steeds een themanummer is. In het tijdschrift delen lerarenopleiders onderzoeksresultaten, praktijkervaringen, ideeën en opinies. Alle artikelen zijn gereviewd door twee personen, één uit de redactie van het Tijdschrift en één externe reviewer uit Nederland of Vlaanderen.

Toegang tot het Tijdschrift en de Kennisbasis

De artikelen uit het Tijdschrift en uit de Kennisbasis zijn opgenomen in de online mediatheek. De mediatheek vormt een belangrijke bron van informatie voor lerarenopleiders. In de mediatheek kun je uitgebreid zoeken naar artikelen. De toegang tot de mediatheek is gratis, wel heb je een account nodig. Nog geen account? Maak het meteen aan!  

Welk artikel vind jij waardevol?

Heb jij ook een artikel dat je is bijgebleven of dat je regelmatig terug leest? Laat het ons weten via info@velon.nl!