Nieuwsbrieven

Veelgestelde vragen

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een Velon-beoordelaar en een instituutsbeoordelaar?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de overeenkomsten. Beiden zijn het registratiebeoordelaars die door de Registercommissie zijn erkend op basis van de criteria uit het reglement. Nog een overeenkomst is dat beide beoordelaars deel uitmaken van een beoordelaarsgroep. We kennen twee soorten groepen: een groep van Velon-beoordelaars en groepen van instituutsbeoordelaars.

Velon heeft een groep van beoordelaars samengesteld op basis van senioriteit als lerarenopleider, ruime ervaring als assessor, onafhankelijkheid en gedegen kennis van de beroepsstandaard voor lerarenopleiders, rekening houdend met de diversiteit aan contexten van de beroepsgroep. De samenstelling van de Velon-beoordelaarsgroep is zodanig dat alle gremia van lerarenopleiders vertegenwoordigd zijn: ulo, hbo, mbo, vo en po en zelfstandige lerarenopleiders.

Instituten, opleidingsscholen of andere organisaties kunnen besluiten met eigen beoordelaars te werken of onderling beoordelaars in te zetten. Zij vormen dan een eigen beoordelaarsgroep. Het woord instituutsbeoordelaar is ontstaan om het verschil met een Velon-beoordelaar aan te geven. Het is een beoordelaar die voorgedragen is door een instituut, of opleidingsschool of andere organisatie ter erkenning aan de VELON. Voor het gemak zijn we hen ‘instituutsbeoordelaars’ gaan noemen naast Velon-beoordelaars.