Om je als lerarenopleider te kunnen registreren is het van belang te onderzoeken of je je als lerarenopleider herkent in de grondslag:
Het professionele handelen van de lerarenopleider draagt direct bij aan het leren van leraren en lerarenopleiders en indirect aan het leren van leerlingen. De lerarenopleider heeft een voorbeeldfunctie voor leraren en lerarenopleiders en werkt waardenbewust en team-, beroeps- en ontwikkelingsgericht aan kwaliteit van leren.
Registreerbare lerarenopleiders willen en kunnen vanuit de grondslag hun professionele handelen verantwoorden. De grondslag vormt het fundament van het professioneel handelen van iedere erkende lerarenopleider. Kern van dit fundament is dat je door het bijdragen aan het leren van leraren en lerarenopleiders (indirect) ook altijd bijdraagt aan de kwaliteit van het leren van leerlingen.
Kenmerkend hierbij is dat jij als lerarenopleider een voorbeeldfunctie hebt in het licht van de volgende vier aspecten:
Lerarenopleiders zijn waardenbewust
Lerarenopleiders zijn ervan overtuigd dat onderwijs aan leerlingen en leraren meer is dan hen toerusten met kennis en vaardigheden. Onderwijs is altijd ook gericht op het ondersteunen van leerlingen en leraren in de wijze waarop zij zich als persoon en/of professional staande kunnen houden in en inzetten voor de samenleving van morgen. Lerarenopleiders zijn vanuit deze maatschappelijke betrokkenheid bereid en in staat om moreel-ethische dilemma’s bespreekbaar te maken met leraren en lerarenopleiders.
Lerarenopleiders zijn teamgericht
Lerarenopleiders oefenen niet alléén, maar vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid hun professie uit. Alleen op die manier kunnen organisatienetwerken rondom leraren zich door blijven ontwikkelen. Om in de relatie met (aanstaande) leraren een voorbeeldrol te kunnen vervullen, is kunnen samenwerken in (interdisciplinaire) teams voorwaardelijk.
Lerarenopleiders zijn beroepsgericht
Lerarenopleiders denken vanuit het beroep en maken met elkaar gebruik van actuele inzichten op het vlak van effectieve vormen van professionalisering in de loopbaan van leraren. Daarnaast houden zij hun expertise bij op het eigen vakgebied om zo bij te kunnen dragen aan de kwaliteit van het onderwijs aan leerlingen.
Lerarenopleiders zijn ontwikkelingsgericht
Lerarenopleiders kunnen zichzelf, ook in relatie tot anderen, kwetsbaar opstellen en de professionele dialoog aangaan om vanuit een onderzoekende houding eigen en andermans overtuigingen kritisch tegen het licht te houden. Ten behoeve van die dialoog maakt de lerarenopleider gebruik van systematische reflectie, feedback en professionalisering om zichzelf te blijven ontwikkelen.
Vanuit deze grondslag ontwikkelen lerarenopleiders zich vanuit vier bekwaamheidsdomeinen. Welke daarin het meest relevant zijn, is afhankelijk van het profiel van waaruit een lerarenopleider zich door ontwikkelt. De vier bekwaamheidsdomeinen zijn dan ook op drie niveaus uitgewerkt: basisbekwaam, vakbekwaam en specialist.
Met behulp van de beroepsstandaard wordt het mogelijk om in te zetten op loopbaanontwikkeling waarin voor de verschillende profielen en fasen binnen de professionele ontwikkeling actuele onderdelen uit de kennisbasis voor lerarenopleiders worden geselecteerd.
Met behulp van deze aanpassing van de beroepsstandaard zijn lerarenopleiders beter in staat om hun professionele ontwikkeling vanuit drie valideringsvragen te verantwoorden:
Per bekwaamheidsniveau zijn rondom een aantal voorwaardelijke criteria en de drie valideringsvragen beoordelingscriteria vastgesteld.
Contact
Snel naar