Beroepsstandaard

Aanmelden tijdelijk NIET mogelijk

In verband met de herziening & lopende pilots van de beroepsstandaard en registratieprocedures is het momenteel niet mogelijk om je aan te melden voor een traject. Vanaf 1 september 2025 is dit wel weer mogelijk. LET OP: Ben je deelnemer van een pilot? Gebruik dan uitsluitend de materialen die je vindt via de button bovenaan de pagina: MijnBRLO

Beroepsstandaard

Een lerarenopleider is een leraar in een heel bijzondere context. Lerarenopleiders geven les aan (toekomstige) onderwijsprofessionals en helpen hen zich te ontwikkelen in verschillende beroepspraktijken. Dit vraagt om speciale kwaliteiten van de lerarenopleider.

Om inzicht te krijgen in deze kwaliteiten en om de professionele ontwikkeling van lerarenopleiders te begeleiden, is in 2012 een beroepsstandaard voor lerarenopleiders ontwikkeld. Deze standaard wordt elke zes jaar, onder beheer van Velon, bijgewerkt.

Grondslag

Om je als lerarenopleider te kunnen registreren, is het belangrijk om te onderzoeken of je jezelf herkent in de volgende grondslag:

Het professionele handelen van de lerarenopleider draagt direct bij aan het leren van leraren en lerarenopleiders en indirect aan het leren van leerlingen. De lerarenopleider heeft een voorbeeldfunctie en werkt waardenbewust, teamgericht, beroepsgericht en ontwikkelingsgericht aan de kwaliteit van leren.

Geregistreerde lerarenopleiders kunnen hun professionele handelen verantwoorden vanuit deze grondslag. Deze grondslag vormt het fundament van het professionele handelen van elke erkende lerarenopleider. De kern hiervan is dat je, door bij te dragen aan het leren van leraren en lerarenopleiders, indirect ook bijdraagt aan de kwaliteit van het leren van leerlingen.

Kenmerkend hierbij is dat jij als lerarenopleider een voorbeeldfunctie hebt op basis van de volgende vier aspecten:

  
WaardenbewustLerarenopleiders geloven dat onderwijs meer is dan alleen kennis en vaardigheden overbrengen. Het gaat ook om het ondersteunen van leerlingen en leraren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, zodat zij zich kunnen inzetten voor de samenleving van morgen. Lerarenopleiders zijn bereid en in staat om moreel-ethische dilemma’s bespreekbaar te maken.
TeamgerichtLerarenopleiders oefenen hun beroep niet alleen uit, maar vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samenwerken in (interdisciplinaire) teams is essentieel om een voorbeeldrol te kunnen vervullen in de relatie met (toekomstige) leraren.
BeroepsgerichtLerarenopleiders denken na over het beroep en gebruiken samen inzichten over effectieve professionalisering voor (toekomstige) onderwijsprofessionals. Daarnaast houden ze hun eigen vakkennis up-to-date om (toekomstige) onderwijsprofessionals goed voor te bereiden op de beroepspraktijk.
OntwikkelingsgerichtLerarenopleiders kunnen zichzelf kwetsbaar opstellen en de professionele dialoog aangaan om eigen en andermans overtuigingen kritisch te bekijken. Zij maken gebruik van systematische reflectie, feedback en professionalisering om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Deze aspecten vormen samen de basis voor het professionele handelen van lerarenopleiders en dragen bij aan de kwaliteit van het onderwijs.

Vier bekwaamheidsdomeinen

Vanuit deze grondslag ontwikkelen lerarenopleiders zich vanuit vier domeinen: Opleiden, Begeleiden, Organiseren en/of Onderzoeken. Welke daarin het meest relevant is, is afhankelijk van het profiel van waaruit een lerarenopleider zich verder wil ontwikkelen.

De vier bekwaamheidsdomeinen zijn dan ook op drie niveaus uitgewerkt: basisbekwaam, vakbekwaam en specialist. 

Klaverblad bekwaamheidsgebieden

Loopbaanontwikkeling

Met de beroepsstandaard kun je werken aan loopbaanontwikkeling. Bij de initiële registratie toon je het bekwaamheidsniveau basisbekwaam aan. Vervolgens kun je bij de eerste prolongatie het bekwaamheidsniveau basisbekwaam of vakbekwaam aantonen. Vanaf de tweede prolongatie wordt het ook mogelijk om je door BRLO erkende netwerken te  profileren als een specialist. 

De beroepsstandaard helpt lerarenopleiders om hun professionele ontwikkeling te verantwoorden aan de hand van de volgende drie valideringsvragen:

Situaties: Beschrijf voorbeelden van situaties waarin jouw handelen als lerarenopleider duidelijk wordt.
Visie: Vanuit welke visie kun je jouw handelen binnen deze situaties als lerarenopleider verantwoorden?
Toekomst: Hoe ziet jouw ontwikkelroute er de komende jaren uit?

>> Meer weten?

Via onderstaande groene knop vind je diverse publicaties, waaronder de brochure Registratieprocedure.

Professionalisering, belangenbehartiging en een interessant (kennis)netwerk!