Nieuws

Wijze lessen: twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek

Het boek Wijze lessen: twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek is maandag 16 september gepresenteerd aan een volle zaal met onderwijsprofessionals op de Open Universiteit in Utrecht.

Wijze lessen: twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek

In Wijze lessen wordt op een toegankelijke manier het wetenschappelijk onderzoek en de praktijk bij elkaar gebracht. Zes onderwijsonderzoekers schreven het boek: Tim Surma, Kristel Vanhoyweghen, Dominique Sluijsmans, Gino Camp, Daniel Muijs en Paul A. Kirschner. Velon-voorzitter Miranda Timmermans mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Ze sprak met veel lof over het boek: “Het is uitermate geschikt voor de onderzoeksopdracht van de ouderejaars studenten. Het is zo heerlijk concreet en zo duidelijk, dit moeten alle docenten lezen.”

Herkenning

Ook herkende Timmermans zichzelf in het boek: “Al lezend realiseerde ik me dat het boek een reis is door mijn eigen professionele leven, mijn persoonlijke leerweg. En als het gaat om voorkennis en ervaringen activeren bood het mij heel veel kapstokken.”

Miranda Timmermans benadrukt dat het boek ‘WIJZE lessen’ heet en niet ’12 bouwstenen’. Ze zegt hierover: “Het gaat niet om het klakkeloos imiteren en nadoen van de twaalf bouwstenen. Het gaat erom dat je er zelf over nadenkt, het plaatst in je eigen context als een reflective practitioner, kritisch op eigen functioneren. Pas dan zijn het Ware Wijze Lessen.”

Gratis downloaden

Het boek ‘Wijze lessen’ is nu gratis te downloaden op www.wijzelessen.nu.