Nieuws

Vier universiteiten gaan een master bevoegdheid leraar primair onderwijs aanbieden

Als de NVAO de plannen goedkeuren mogen de universiteiten van Rotterdam, Leiden en Amsterdam (VU en UvA) een masteropleiding aanbieden die opleidt tot leraar in het basisonderwijs.

Vier universiteiten gaan een master bevoegdheid leraar primair onderwijs aanbieden

Als ze toestemming krijgen – een formaliteit zeggen ze zelf – kunnen ze in september starten. De universiteiten hopen honderdvijftig à tweehonderd nieuwe leraren per jaar te kunnen opleiden. De doelgroep zijn bachelorstudenten in de sociale wetenschappen die alsnog voor het basisonderwijs willen kiezen.

De masters zijn stappen die volgen op de academische pabo’s die we al vanaf 2008 kennen, eerst alleen in Utrecht, later breed verspreid over Nederland. Negen jaar later, in 2017, startte de Radboud Universiteit Nijmegen, zonder samenwerking met hogescholen, met een driejarige academische bacheloropleiding tot leraar in het basisonderwijs.

Deze universitaire masters in Rotterdam, Leiden en Amsterdam kunnen worden gezien als een volgende stap. De universiteiten kennen al veel masteropleidingen tot leraar, maar die richten zich op het voortgezet onderwijs. Met deze nieuwe masters wordt dat anders.