Artikelen

Themagroep ‘Toekomstbehendig leraren opleiden’ uitgelicht

De themagroep 'Toekomstbehendig leraren opleiden' is één van de themagroepen van Velon. Wat doet deze themagroep? Voorzitter Quinta Kools vertelt. Heb je interesse voor dit onderwerp? Laat het ons weten!

Themagroep ‘Toekomstbehendig leraren opleiden’ uitgelicht

Voorzitter Quinta Kools vertelt over de themagroep. “De naam van de themagroep is geen typefout, er staat echt een ‘h’ in het woord Toekomstbehendig. We delen in deze groep het idee dat het woord ‘behendig’ een beweging, een flexibiliteit aanduidt, terwijl het woord ‘bestendig’ eerder vastigheid uitstraalt, iets dat wat ons betreft niet past bij de toekomst van het onderwijs. Ons thema is de toekomstbehendigheid van leraren en het vraagstuk hoe zulke leraren kunnen worden opgeleid. 

“Op dit moment bestaat de groep uit 6 deelnemers vanuit HvA, Windesheim, Fontys Lerarenopleiding Tilburg en Fontys Lerarenopleiding Sittard. Dit zijn Quinta Kools, Dubravka Knezic, Loes van Wessum, Frank Crasbron,  Jacqueline Kösters en Wilma van Harten.

“De afgelopen anderhalf jaar hebben we ons op Velon-studiedagen en congressen laten zien door workshops waarin we met de deelnemers het gesprek aangingen over opleiden voor de toekomst. Op het congres in Breda (2019) konden deelnemers hun visie op ‘de toekomstbehendige leraar’ inspreken in een videoboodschap. De input uit de workshops en de gesprekken is door ons geanalyseerd.

“Vanuit deze input kijken we overkoepelend naar opleiden voor de toekomst. We voeren het gesprek hierover binnen onze groep en we faciliteren en organiseren uitwisseling hierover. Juist omdat er zoveel gaande is in het land met ontwikkelingen willen we erboven hangen en het vraagstuk vanuit dat perspectief duiden.

“Onze missie is: in kaart brengen van actuele onderwijskundige ontwikkelingen in de Nederlandse scholen en de dialoog bevorderen over de betekenis en consequenties daarvan voor het beroepsbeeld van de leraar en de inrichting van lerarenopleidingen”.

Over de Velon themagroepen

Velon heeft momenteel vijf themagroepen. Door het jaar heen komen de leden van een themagroep bijeen om kennis en ervaring uit te wisselen of samen te werken aan een artikel, onderzoek of ander product. Zo dragen de themagroepen bevorderen de professionele ontwikkeling van Velon leden. Lees meer

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten over deze themagroep of één van de andere themagroepen? Neem contact met ons op via info@velon.nl. 

Bijeenkomst 4 april 2022

Op maandag 4 april 2022 organiseerde de Velon Themagroep ‘toekomstbehendig leraren opleiden’ een online inspiratiesessie. School(op)leiders van drie VO-scholen die werken vanuit eigentijdse onderwijsconcepten en lerarenopleiders bespraken de vraag ‘wat is de uitdaging bij het professionaliseren van (aankomende) docenten voor hun (nieuwe) rol in eigentijds onderwijs?’.

De antwoorden zijn door de leden samengevat in een visual (klik hier voor de PDF versie):