Nieuws

Terugblik Velon Studie(mid)dag

Op vrijdag 6 november logden zo’n 90 lerarenopleiders in voor de Studie(mid)dag. Het was een middag vol hoogtepunten.

Terugblik Velon Studie(mid)dag

Voor de eerste keer werd de Studiedag digitaal gehouden. Naast de online ontmoeting en de  interessante keynotes en workshops, vormde de middag de aftrap van het jubileumjaar van Velon, werd De Staat van de Lerarenopleider gepubliceerd en de Dag van de Lerarenopleider aangekondigd. We kijken terug op een geslaagde middag. Veel dank aan diegenen die deze middag mogelijk maakten: de VU Lerarenacademie en de collega’s die een workshop of keynote verzorgden!

Jubileum Velon

Velon bestaat dit jaar 45 jaar. Bij de opening van de Studiedag blikte Miranda Timmermans, voorzitter van Velon, terug op een aantal mijlpalen. Naast de oprichting in 1975 van de VULON (Vereniging Universitaire Lerarenopleiders) is dit de start van Velon (Vereniging Lerarenopleiders Nederland) in 1988. Het congres werd meteen vanaf het begin georganiseerd, de Studiedag vanaf 2006. Andere mijlpalen zijn de oprichting van het Tijdschrift (1979), de eerste Beroepsstandaard (2009) en de eerste Kennisbasis (2012).

Wat altijd is geweest is het bieden van een platform voor kennisdeling en ontmoeting. De uitdaging om meer leden aan ons te binden is niet nieuw maar wel belangrijk: dan kunnen we ons als beroepsgroep sterker profileren in het debat en beter voor onszelf opkomen.

Miranda wenste ons toe “dat we ook in de toekomst aan onze kwaliteit blijven werken – dat meer en meer opleiders zich op laten nemen in het register, dat we elkaar blijven ontmoeten maar ook dat steeds meer opleiders lid worden van onze vereniging.”

De Staat van de Lerarenopleider

Met een filmpje van de overhandiging aan de Minister door Helma Oolbekkink – Marchand werd De Staat van de Lerarenopleider gepresenteerd. Deze online uitgave geeft een beeld van de lerarenopleider en de beroepsgroep anno 2020. De verschillende inhoudelijke bijdragen worden geïllustreerd met portretten van enkele lerarenopleiders en feiten en cijfers over onze beroepsgroep.

Miranda bedankte de redactie van De Staat (naast Helma ook Quinta Kools, Harry Stokhof en Maaike Vervoort) voor het werk. Van gedachten wisselen met collega’s over deze publicatie kan tijdens de webinars die we de komende tijd organiseren.

Presentaties keynotes en workshops

Het thema van de studiemiddag was Anders Opleiden. Dit thema is uitgewerkt in twee lijnen: Lijn 1 Andere Opleidingsroutes, en Lijn 2 Andere Opleidingsinhouden. In elke lijn werd een keynote en verschillende workshops aangeboden. Hieronder vind je de gebruikte presentaties van de keynotes en workshops (wordt nog aangevuld). 

Keynote Marco Snoek Experimenteren en vernieuwen binnen de lerarenopleidingen 
Keynote Quinta Kools Andere opleidingsinhouden

Workshop 1 Trainees in Onderwijs Sanne van Kempen Wolf Weymiens
Workshop 2 Doorlopend anders opleiden Hester van de Kuilen Leonie Blom

Workshop 2 Doorlopend anders opleiden Resultaten mentimeter
Workshop 3 Duo-stages Marielle Theunissen
Workshop 4 Opleiden voor lesgeven in vernieuwend onderwijs Yke Meindersma Pettra van Beveren
Workshop 5 Lesgeven in en met ICT Luuk Terbeek
Workshop 6 Mixed Classroom Model Marieke Parijs
Workshop 6 Mixed Classroom Model publicatie

Dag van de Lerarenopleider

Tijdens de Studiedag werden ballonnen opgehangen in het kader van 45 jaar Velon. Vanaf volgend jaar rollen we jaarlijks de slingers uit: dan vieren we als lerarenopleiders tijdens de Studiedag de Dag van de Lerarenopleider. Ideeën over hoe we deze dag als beroepsgroep in kunnen vullen (binnen je eigen opleiding, school of instituut) zijn welkom!