Partners

Kansen(on)gelijkheid: de rol van verwachtingen

Werksessies op 13 januari en 10 maart 2023.

Kansen(on)gelijkheid: de rol van verwachtingen

De verwachtingen die leraren hebben over hun leerlingen kunnen zowel een positief als een negatief effect hebben op de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van leerlingen.

Hetzelfde geldt voor de verwachtingen die je als lerarenopleider hebt van je studenten. Verwachtingen worden beïnvloed door achtergrondkenmerken van de leerling of student, zoals hun sociaaleconomische status, culturele achtergrond of een diagnostisch label als dyslexie of ASS. (Impliciete) bias over sociale groepen werkt door in het beeld dat gevormd wordt over een individu dat tot die groep behoort.

Er is veel onderzoek gedaan naar de wijze waarop verwachtingen gevormd en gecommuniceerd worden. Ook weten we veel over onderwijs vanuit hoge verwachtingen, gericht op positieve effecten op álle leerlingen of studenten.

Deze kennis is vertaald naar zes praktische aanbevelingen in de leidraad ‘Onderwijs vanuit hoge verwachtingen’ van het NRO (programma Onderwijskansen). In twee werksessies gaan lector Linda van den Bergh (Fontys) en senior onderzoeker Marijke van Vijfeijken (HAN) met lerarenopleiders in op de inhoud van de leidraad en de wijze waarop de leidraad gebruikt kan worden in het curriculum. De werksessies zijn interactieve middagen waarbij er ook volop gelegenheid is met de andere deelnemers in gesprek te gaan. Tussen de twee werksessies in gaan de deelnemers zelf aan de slag met de kennis over onderwijs vanuit hoge verwachtingen.

Praktische informatie:

  • Wanneer: 13 januari en 10 maart 2023, 14.00 – 16.30 uur.
  • Waar: De Alchemist, Europalaan 2, 3526 KS Utrecht (20 min. van CS Utrecht, bushalte voor de deur, gratis parkeren).
  • Kosten: deze werksessies worden aangeboden door het NRO en Velon.
  • Aanmelden: via de website van Velon en deze link.
  • Ben je nog geen lid van Velon maar wil je je wel aanmelden? Klik hier voor lidmaatschap van Velon en het aanmelden voor de werksessies.

Angelique Kalverda (2 jaar geleden)

Beste Gerrie,

De sessies zijn helaas niet op een ander moment of online te volgen. Het zijn fysieke bijeenkomsten en die kunnen we niet opnemen.

Voor de literatuur verwijzen we je graag naar de Leidraad van NRO die centraal staat tijdens deze sessies:
https://www.onderwijskennis.nl/kennisbank/leidraad-onderwijs-vanuit-hoge-verwachtingen.

Hartelijke groeten, Angelique Kalverda namens het bureau van Velon


Gerrie van der Linden - van Geleuken (2 jaar geleden)

Ik kan deze werksessies helaas niet volgen. Ik ben op de vrijdag ingezet voor andere werkzaamheden die ik niet zomaar kan afzeggen. Is het mogelijk om de sessies na te kijken op een ander moment? Of is het mogelijk om literatuur die aanbevolen wordt kenbaar te maken?
Dank voor de medewerking.
Groet
Gerrie van der Linden
Schoolopleider H/V
Were Di
Valkenswaard


Mildred Zebeda (2 jaar geleden)

Graag zou ik deelnemen aan deze sessie.